duminică, 28 ianuarie 2018

NOUA METODA DE STOPARE A CANCERULUI LA SAN


O echipă internaţională de cercetători coordonată de Institutul Karolinska şi Laboratorul de Ştinţă pentru Viaţă din Suedia a depistat o nouă cale de oprire a dezvoltării celulelor canceroase la sân. În studiul lor, publicat în Nature Coomunications, oamenii de ştiinţă explorează o nouă metodă de înfometare a celulelor canceroase la sursa lor de energie moleculară. Ei speră că descoperirile lor vor putea fi dezvoltate suplimentar până la găsirea unei metode noi de tratare a cancerului la sân şi eventual şi a altor tipuri de cancer.

Cancerul de sân şi prostată sunt cele mai răspândite forme de cancer din Suedia, iar numărul cazurilor creşte de la un an la altul. Adesea aceste tumori se folosesc de hormoni, cum ar fi estrogenul şi testosteronul pentru a le dirija creşterea şi astfel tratamentele obişnuite vizează blocarea activităţii acestor hormoni. Chiar dacă tratamentele moderne sunt adesea încununate de succes, cancerele au devenit şi ele mai rezistente faţă de tratamente, dezvoltând căi noi de propagare.

În studiul de faţă, cercetătorii au confirmat că celulele cancerului la sân acţionate de hormoni folosesc o proteină descoperită recent, NUDT5, pentru a produce energie în nucelul celulei. Această sursă de energie nucleală furnizează energie pentru expresia genelor care stimulează dezvoltarea cancerului.

În următoarea etapă a studiului, cercetătorii au dezvoltat o moleculă capabilă să blocheze activitatea proteinei NUDT5, privând astfel celulele canceroase de mijloacele lor de producere a energiei nucleale. Ei au demonstrat că această moleculă poate stopa creşterea celulelor canceroase în experimente de laborator izolate.

Scopul iniţial al proiectului a fost înţelegerea funcţiei biologice a proteinei NUDT5, dar acesta s-a modificat, noul scop fiind aducerea inhibitorilor NUDT5 în faza testelor clinice unde aceste molecule ar putea contribui la îmbunătăţirea opţiunilor de tratare a pacienţilor cu cancer.

„Sunt descoperiri interesante, dar mai e cale lungă de străbătut, devreme ce continuăm să ştim foarte puţine despre modul de acţionare a proteinei NUDT5,” a declarat profesorul Thomas Helleday de la Departamentul de Biofizică şi Biochimie Medicală, Karolinka Institutet.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Institutul Karolinska şi SciLifeLab în asociere cu colegii de la universităţile din Stockholm şi Upsala şi o echipă de oameni de ştiinţă din Spania. Sursele principale de finanţare a studiului au fost fundaţiile Torsten Söderberg şi Ragnar Söderberg şi Fundaţia Alice Wallenberg.



Sursa:
"New way to target the growth of breast cancer cells.”
Science Daily. Science Daily, 17 ianuarie 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu