luni, 22 ianuarie 2018

MACROFAGELE JOACA UN ROL IMPORTANT SI IN SCLEROZA SISTEMICA


Celula macrofag atacand daunatori

Celulele macrofage, al caror rol in cancer a fost indelung studiat si a dus la dezvoltarea unui tratament controversat, GcMAF asociat adesea cu teoria conspiratiei marilor companiei farmaceutice si moartea suspecta a zeci de medici holisti, joaca un rol esential si in scleroza sistemica.

La aceasta concluzie a ajuns un studiu internaţional publicat recent care deschide noi orizonturi in intelegerea si tratarea acestei boli cronice autoimune. Desi rolul celulelor macrofage in evolutia sclerozei sistemice inca nu a fost clarificat, acesta este unul esential, si da si mai multa credibilitate ipotezei conform careia tratamentele naturale care stimuleaza celulele macrofage sa-si indeplineasca rolul in sistemul imunitar ar putea duce la eradicarea bolilor autoimune.

Detalii despre studiu 


Studiul a fost condus de Enrico Petretto, Profesor Asociat la Şcoala Medicală NUS din Duke, împreună cu Dr. Jacques Behmoaras de la Colegiul Imperial din Londra şi colaboratori de la Colegiul Universitar din Londra, Marea Britanie. Acestia au stabilit în premieră o legătură decisivă între celulele imune, în special macrofagele obţinute de la pacienţi cu scleroză sistemică şi din scleroza sistemică propriu-zisă.

Studiul a demonstrat şi rolul jucat de macrofage în evoluţia afecţiunii datorită factorilor genetici cunoscuţi, cum ar fi cazul genei de susceptibilitate GSDMA. Aceasta este implicată în moartea celulelor pielii şi asociată cu apariţia bolii la 4.436 pacienţi, dar funcţia sa în macrofagele de la pacienţii cu scleroza sistemică ramane neclară. 

Studiile genetice anterioare au depistat diverse gene asociate până acum cu susceptibilitatea de scleroză sistemică, dar până în prezent nu se ştie cu certitudine ce tip de celule sunt cruciale pentru apariţia bolii.

Echipa a folosit analize genetice şi transcriptomice avansate, care au inclus genetica sistemelor şi a secvenţelor de aminoacizi din macrofagele a 57 pacienţi cu scleroză sistemică şi au stabilit rolul decisiv al câtorva sute de gene macrofage în dezvoltarea sclerozei sistemice. Noua descoperire le va arăta oamenilor de ştiinţă calea spre dezvoltarea de noi terapii pentru scleroza sistemică.

„În lunga căutare de terapii pentru scleroza sistemică, descoperirile făcute de noi au implicaţii în înţelegerea bazei genetice a afecţiunii şi credem că această nouă descoperire va încuraja realizarea unor studii funcţionale detaliate ale macrofagelor şi celulelor imune, furnizând, să sperăm, un punct de plecare pentru dezvoltarea tratamentelor atât de necesare pentru această boală,” a explicat Profesorul Petretto, co-cercetător principal şi coordonator al studiului.

Publicat recent în „Analele afecţiunilor reumatice”, acest studiu nu doar confirmă implicarea mai multor gene - identificate anterior – în predispoziţia genetică de contractare a bolii, ci identifica si sute de gene care în trecut nu au fost asociate cu scleroza sistemică. E un punct de plecare pentru o mai bună înţelegere a etiologiei afecţiunii, cauzelor sale genetice şi dezvoltării de terapii pentru scleroza sistemică.

„Investigarea modului în care variaţia genetică e responsabilă pentru scleroza sistemică e o sarcină colosală. Examinând celulele imune, cum ar fi macrofagele, putem genera ipoteze specifice care să ne permită să înţelegem cum fac rău aceste celule,” a adăugat Dr. Jacques Behmoaras, co-cercetător principal de la Centrul de cercetare a inflamaţiilor şi problemelor complementare, Colegiul Imperial din Londra.

Sursa: 
"Genomics reveals key macrophages' involvement in systemic sclerosis." ScienceDaily. ScienceDaily, 18 January 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180118100754.htm>.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu