joi, 29 iunie 2017

S-A DEMONSTRAT STIINTIFIC: ATINGEREA PERSOANEI IUBITE ALINA DUREREA

Stiai ca atingerea persoanei iubite poate avea efect analgezic? Eu am observat cu mult timp in urma ca atingerea sotului meu imi alina durerile de cap, durerile si discomfortul din timpul sarcinii, si chiar stresul, inducand o stare de liniste si relaxare. Acelasi efect il au imbratisarile si mangaierile asupra fetitelor noastre, asa ca fetita mea a crescut cu ideea ca iubirea vindeca tot.



Destul de tarziu, zic, eu, a venit si confirmarea stiintifica, de la Universitatea din Colorado, filiala Boulder. Un studiu efectuat aici a demonstrat ca simpla tinere de mana intre parteneri duce la sincronizarea batailor inimii si a respiratiei, si alina durerea. Autorii studiului considera ca o asemenea „sincronizare interpersonala” ar putea juca un rol important in impactul analgezic al atingerii.

Sincronizarea interpersonala si efectul ei anagezic


Acest studiu este primul care vizeaza sincronizarea interpersonala in contextul durerii si atingerii. El a fost publicat in jurnalul Scientific Reports in urma cu 2 saptamani si este ultimul din cadrul unui grup de cercetari mai ample provind sincronizarea interpersonala, fenomenul prin care indivizii incep sa oglindeasca fiziologic oamenii in compania carora se afla.

Acest studiu, efectuat in colaborare cu Prof. Simone Shamay – Tsoory si Asistent Profesor Irit Weissman – Fogel de la Universitatea din Haifa, a avut ca subiecti 22 cupluri. Scopul sau era sa ofere alternative de alinare a durerii care nu implic folosirea de medicamente.

Ideea i-a venit autorului studiului, Pavel Goldstein, cercetator la nivel postdoctoral al durerii in cadrul Laboratorului de Neurostiinta Afectiva si Cognitiva din cadrul Universitatii din Colorado, filiala Boulder, atunci cand a asistat la nasterea fiicei sale, in urma cu 4 ani.

Acesta povesteste ca sotia sa era in dureri, si nestiind cum ar putea-o ajuta, a luat-o de mana. A observat ca strangerea mainii a ajutat, si a vrut sa testeze efectul in laborator, sa vada daca este intr-adevar posibil sa alini durerea cuiva prin atingere si, daca da, cum.

Pentru studiul sau, Goldstein a recrutat 22 cupluri heterosexuale cu relatii de durata si varste intre 23 si 32 de ani, si i-a supus unei serii de teste menite sa simuleze scenariul din sala de nasteri. Barbatii au avut rolul de observatori, in timp ce femeile au fost tinta durerii.

In tot acest timp, bataile inimii si ritmul respiratiei le erau monitorizate cu aparatura speciala. Cuplurile au stat impreuna fara sa se atinga, tinandu-se de mana, si in incaperi separate. Au repetat apoi toate cele 3 scenarii in timp ce femeile erau supuse unei dureri termice moderate a antebratului timp de 2 minute.

Ca si testele anterioare, studiul a demonstrat un anumit nivel de sincronizare fiziologica a cuplurilor numai prin faptul ca stateau impreuna. Cand femeia avea dureri si barbatul nu o putea atinge, sincronizarea se pierdea. Cand barbatului i se permitea sa o tina de mana, acestia se sincronizau din nou si durerea femeii scadea.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca durerea intrerupe sincronizarea interpersonala, dar atingerea o reface. Cercetarea anterioara a doctorului Goldstein a aratat ca durerea femeii este invers proportionala cu empatia partenerului. Cu cat el este mai solidar, cu atat durerea ei scade la atingere. 

Cu cat sincronizarea fiziologica a partenerilor creste, cu atat durerea resimtita de femeie scade.
Studiul nu a putut explica daca gradul de sincronizare a crescut ca urmare a diminuarii durerii, sau durerea a scazut ca urmare a cresterii gradului sincronizarii, mecanismul prin care atingerea persoanei iubite alina durerea, sau daca aceleasi efecte sunt posibile in cupluri de acelasi sex ori cand durerea este resimtita de barbat.

Un lucru este cert: in sala de nasteri sau acasa, o simpla strangere de mana din partea persoanei iubite poate alina durerea si nelinistea. Personal, cred ca simpla impartasire a unor asemenea experiente poate consolida relatia si imbunatati comunicarea in cuplu.

Ideea ca oamenii isi sincronizeaza in mod inconstient pasii sau pozitia corpului cu persoana in compania careia se afla nu este nous. Studii recente arata ca atunci cand oamenii privesc un film emotional sau canta impreuna, bataile inimii si ritmul respiratiei li se sincronizeaza. Cand liderii si subalternii lor au o legatura stransa, undele lor cerebrale urmeaza tipare asemanatoare. Cand indragostitii sunt impreuna, tiparele lor cardiorespiratorii si cerebrale se sincronizeaza.



Ce ne invata asta? Fetelor, cand va doare capul sau alta parte a corpului, nu va mai incuiati in dormitor! Chemati-va partenerul sa va mangaie si sa va tina de mana, si durerea va trece. Eu am simtit asta pe pielea mea, si, mai in gluma mai in serios, ii spun adesea sotului: „Iubi, tu esti medicamentul meu!”. Cel putin in ce ma priveste, „medicamentele” de  tipul asta dau dependenta. Ramane de vazut care va fi efectul pe termen lung.

Sursa:


University of Colorado at Boulder. "When lovers touch, their breathing, heartbeat syncs, pain wanes, study shows." ScienceDaily. ScienceDaily, 21 June 2017. <www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170621125313.htm>.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu